참고자료

[방사선조사] 방사선 식품조사에 반대하는 이유(퍼블릭 시티즌)

미국의 시민단체 [퍼블릭 시티즌]은 식품 매개성 질병을 예방하기 위한 목적이라면 굳이 방사선 조사를 실시할 필요가 없으며, 단지 세균에 오염될 가능성이 있는 도축장의 위생상태를 개선하는 것이  필요할 뿐이라고 밝히며 방사선 조사 식품을 반대하고 있습습니다.

퍼블릭 시티즌은 방사선 조사를 할 경우 암이나 기형을 일으킬 수 있는 식품의 화학적 변화를 불러올 수 있으며, 비타민이나 다른 영양성분을 파괴할 수도 있다고 경고하고 있습니다.

퍼블릭 시티즌은 동물실험을 통하여 방사선 조사식품은 조기사망, 사산, 돌연변이, 치명적 내출혈, 장기손상,  면역계 장애, 발육부전, 영양결핍 등 광범위한 건강 상 문제를 일으킬 수 있음이 드러났다고 경고하고 있습니다.

또한 방사선 조사식품은 학교, 레스토랑, 병원, 양로원에 제공될 때 포장지에 표시를 하지 않아도 됩니다. 따라서 부모들은 학교급식(the National School Lunch Program)에서 자신의 아이들이 방사선 조사 처리된 고기를 먹었는지 알 수 없다고 지적하고 있습니다.

아울러 대규모 농식품 기업 위주의 방사선 조사식품은 가족농을 위기에 빠뜨릴 것이며, 노동과 환경 기준을 악화시킬 것이라는 점도 지적하고 있습니다.

뿐만 아니라 방사선 조사시설은 대기오염과 환경문제를 야기할 것이며, 노동자들의 안전을 위협할 것이기 때문에 방사선 조사식품을 반대한다고 밝히고 있습니다.

퍼블릭 시티즌은 미국 FDA와 WHO 등의 식품의 방사선 조사 허용은 방사선 조사 식품이 인간의 건강에 안전하지 않다는 광범위한 연구결과를 무시하고 있다고 밝히고 있습니다. 

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Why Oppose Food Irradiation?









출처 : 퍼블릭시티즌
 http://www.citizen.org/cmep/foodsafety/food_irrad/articles.cfm?ID=11803
 
Irradiation is not necessary to prevent food borne illness and irradiation merely masks filthy conditions in slaughterhouses which cause meat to be contaminated with bacteria that cause illness.



Irradiation forms new chemicals in food that are known or suspected to cause cancer and birth defects; destroys vitamins and other essential nutrients; and corrupts the flavor, odor and texture of food.  A wide range of health problems have been observed in animals fed irradiated foods, including premature death, stillbirths, mutations, fatal internal bleeding, organ damage, immune system dysfunction, stunted growth and nutritional deficiencies.



Irradiated food does not have to be labeled when served in schools, restaurants, hospitals, or nursing homes.  Parents would not know if their children are eating irradiated meat as part of the National School Lunch Program (a change the USDA has recently implemented)



Irradiation exacerbates the problems faced by family farms because it opens the floodgates to imported food.



Irradiation contributes to the consolidation of the food industry because it extends shelf life allowing agribusiness to move their operations outside the U.S., where costs are cheaper, but labor and environmental standards are weaker.



The European Parliament has refused to expand the use of irradiation for additional types of food (currently restricted to spices, dried herbs, and seasonings) due to lingering health and safety concerns.



Irradiation facilities can create air pollution and other environmental and worker safety threats.



In legalizing and endorsing food irradiation, the U.S. Food and Drug Administration and the World Health Organization, respectively, ignored a vast amount of research suggesting that irradiated foods are not safe for human consumption.



 

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