참고자료

[유니세프 보고서] 2009 어린이 및 산모 영양 발달 경과

첨부파일

Tracking_Progress_on_Child_and_Maternal_Nutrition_EN_110309.pdf (4.32 MB)

“기아 어린이 2억명..韓 사망률 166위”

어른도 벌레나 독성물질로 연간 수백만명 사망

출처 : 연합뉴스 2009/11/12 11:56 송고

(로마.뉴델리.제네바 AP=연합뉴스) 전 세계 빈국에서 5세 미만 어린이 가운데 거의 2억명이 영양 부족으로 발육이 뒤진 것으로 나타났다고 유니세프(UNICEF.유엔아동기금)가 11일 밝혔다.

   또 한국은 5세 미만 어린이 사망률이 190개국 가운데 166위로 낮은 편에 속했지만, 북한은 62위로 상대적으로 높았다.

   유니세프는 이날 발표한 ’2009 어린이 및 산모 영양 발달 경과’ 보고서에서 굶주림에 시달리는 어린이 중 90%가 아프리카와 아시아에 살고 있다고 설명했다.

   특히 5세 미만 어린이 가운데 3분의 1 이상이 영양 부족으로 인해 사망하는 것으로 나타났다고 유니세프는 덧붙였다.

   지역별로는 남아시아와 아프가니스탄, 네팔, 인도, 방글라데시, 파키스탄에서 8천300만명의 어린이가 굶주림에 시달리는 것으로 드러났다.

   한국은 특히 기준 5세 미만 영아 사망률이 2007년 기준 5%로 조사 대상 190개국 가운데 166번째로 낮았다.

   하지만 북한의 영아 사망률은 55%로 62번째로 높았으며, 일본은 4%로 173위를 기록했다.

   유니세프는 이에 따라 60개국 정상이 참석할 것으로 전망되는 ‘세계 식량안전 정상회의’에서 빈국의 농업 개발에 투자를 확대하는 것을 골자로 한 새로운 기아 대책을 발표할 예정이다.

   유니세프는 전 세계 기아 문제에 대응하기 위한 온라인 홍보도 실시해 웹페이지 방문자들에게 6초마다 어린이 한 명이 굶주림으로 숨지고 있는 현실을 알리고 있다.

   유니세프는 특히 비타민A를 보충해주고 모유 수유를 할 경우 어린이 사망률이 최대 15% 낮아질 수 있다고 덧붙였다.

   한편, 어른도 음식에 든 벌레나 독성 물질 때문에 매년 수백만명이 숨지는 것으로 나타났다.

   11일 공개된 세계보건기구(WHO)의 최근 연구 결과에 따르면 동남 아시아와 아프리카에서 매년 1천200만명의 성인이 안전하지 않은 식품을 먹고 숨지는 것으로 조사됐다.

   이들은 특히 살모넬라나 리스테리아, A형 간염, 콜레라 같은 수인성 질병에 취약한 것으로 나타났다.

   곰팡이가 자랄 수 있는 환경을 피하는 것처럼 간단한 방법으로 이러한 식품 오염가능성을 막을 수 있다고 WHO 관계자는 지적했다.

   식량 생산 과정에서 미생물이 자라지 못하도록 농작 기술을 개발하거나 숙주를 제거해 기생충이 서식하지 못하도록 하는 것도 효과적이라고 이 관계자는 덧붙였다.

   newglass@yna.co.kr

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TRACKING PROGRESS ON CHILD AND MATERNAL NUTRITION A survival and development priority

United Nations Children’s Fund (UNICEF)
November 2009

CONTENTS

Foreword …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………3
Glossary of terms used in this report ………………………………………………………………………………………………………………………………………4
Introduction ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………5
Key messages ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..7
Overview …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………9
1. The challenge of undernutrition ……………………………………………………………………………………………………………………………………….10
2. The importance of nutrition ………………………………………………………………………………………………………………………………………………12
3. Current status of nutrition …………………………………………………………………………………………………………………………………………………15
4. Coverage of interventions to improve nutrition ………………………………………………………………………………………………………………23
5. Effective interventions to improve nutrition ……………………………………………………………………………………………………………………31
6. Underlying causes of undernutrition: Poverty, disparities and other social factors ……………………………………………………..35
7. Factors for good nutrition programming ………………………………………………………………………………………………………………………..37
8. The way forward ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..40
References ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………41
Notes on the maps …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………42
Nutrition profi les: 24 countries with the largest burden of stunting ……………………………………………………………………………. 43
Acronyms used in the country profi les …………………………………………………………………………………………………………………………………92
Interpreting infant and young child feeding area graphs …………………………………………………………………………………………………….92
Data sources ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………94
Defi nitions of key indicators ………………………………………………………………………………………………………………………………………………….97
Defi nitions of policy indicators ……………………………………………………………………………………………………………………………………………100
Statistical tables ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 101
Table 1: Country ranking, based on numbers of moderately and severely
stunted children under 5 years old………………………………………………………………………………………………………………………..102
Table 2: Demographic and nutritional status indicators …………………………………………………………………………………………………….104
Table 3: Infant feeding practices and micronutrient indicators …………………………………………………………………………………………108
Annexes ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 113
Summary indicators …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 114
General notes on the data …………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 116
Acknowledgements ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 119

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‘Tracking Progress’: UNICEF report calls for urgent international action on nutrition

출처 : http://www.unicef.org/nutrition/index_51688.html









UNICEF Image
© UNICEF/NYHQ2009-0815/Ramoneda
Tasleem Mondy pours a cup of therapeutic milk, providing treatment for her undernourished 18-month-old son, Mohammed, at their home in Karachi, Pakistan.

By Chris Niles

NEW YORK, USA, 11 November, 2009 – As the number of hungry and malnourished people passes 1 billion, a new UNICEF report identifies undernutrition as one of the major causes of death among young children.


VIDEO: Watch now


‘Tracking Progress on Child and Maternal Nutrition’, released today, says that undernutrition in mothers and children is a factor in a third of all deaths of children under five. At the same time, the global financial crisis and rising food prices have left many more families struggling to put nutritious food on the table.


“The report we have launched draws attention to the fact that 200 million children under the age of five in the developing world suffer from chronic undernutrition. That’s a very high number,” said UNICEF Associate Director of Nutrition Werner Schultink.


As the report shows, the problem is concentrated in just a few regions, and 80 per cent of all chronically undernourished children are found in just 24 countries. Among children who suffer from stunting – a consequence of chronic nutritional deprivation that begins before birth if the mother is undernourished – 90 per cent live in Africa and Asia.


Impact of women’s status
“An important factor in almost all of these countries is the situation of women,” noted Mr. Schultink. “Women do not have enough decision-making power to either take care of themselves or of their children and, in general, are seen as lower-class citizens.”


Inadequate nutrition in early childhood makes children more susceptible to diseases such as pneumonia and diarrhoea – and it can impair them for life.


Undernourished children “will perform less well in school, they will be able to do less well as an adult and, even worse, their health situation in adult life may be negatively affected,” said Mr. Schultink. “They are more likely to suffer from chronic diseases such as heart disease or diabetes.”


Urgent international action
The ‘Tracking Progress’ report calls for urgent international action to reach those who do not have adequate nutrition.









UNICEF Image
© UNICEF/NYHQ2004-0573/Ramos
A boy eats corn at a health and education support programme for local families in the municipality of San Juan Chamula, located in Chiapas, Mexico.

UNICEF will continue to work with its partners on successful programmes that work to improve nutrition for the children and families most at risk. Among other achievements to date, the organization has provided vitamin A supplementation to about 80 per cent of vulnerable children targeted for assistance in the least developed countries. And it has helped to ensure that some 70 per cent of all households in developing countries now consume adequately iodized salt.


Advances have also been made in Africa, with programmes that encourage exclusive breastfeeding for at least the first six months of a baby’s life.


“If these countries were able to do these things, if they were able to protect children,” said Mr. Schultink, “many more countries should be able to do the same.”

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